پرویز امینی، استاد دانشگاه و جامعه‌شناس سیاسی، با تأکید بر اینکه ما اکنون باید ضمن آشنایی با فکر امام، برای پاسخ به نیازهای خودمان در اندیشه ایشان اجتهاد کنیم، گفت: امروز ما همچنان از همان جامعه‌سازی امام بهره‌مند هستیم و همین باعث شده علی‌رغم تمام فشارها، عملکردی قدرتمند در برابر قوی‌ترین قدرت نظامی جهان داشته باشیم. رهبر شهید، قوی‌ترین نماد خط امام در جمهوری اسلامی بود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری آستان، پرویز امینی، استاد دانشگاه و جامعه‌شناس سیاسی، ضمن گرامیداشت سالگرد ارتحال امام خمینی(ره)، در تحلیل ابعاد جنگ اخیر از منظر اندیشه امام، اظهار کرد: جنگ رمضان تحقق رویای ۲۰۰ ساله ایرانیان بود؛ در دو قرن گذشته، مردم ایران در تمنای این آرزو بودند که بتوانند در برابر تهدید خارجی بایستند و در این ایستادگی و مقاومت، سرافراز شوند.

وی با اشاره به شکست‌های تاریخی ایران در جنگ با روسیه، از دست رفتن افغانستان و هرات، اشغال کشور در جنگ‌های جهانی و قراردادهای تحقیرآمیز نظیر ترکمانچای، گلستان و ۱۹۱۹، افزود: این وضعیت تحقیری بود که جامعه ایرانی تجربه می‌کرد. اما در جنگ رمضان، بعد از ۲۰۰ سال، ایران برای اولین بار در برابر یک نیروی متخاصم خارجی هم اراده ایستادگی داشت و هم توان این کار را، آن هم در برابر کشوری که از تمام نیروهای متخاصم تاریخ علیه ایران قوی‌تر است؛ این در حالی است که امام و رهبر جامعه و فرمانده کل قوا نیز در ساعت اول ترور شده بود.

جامعه‌سازی و نظام‌سازی خمینی در دهه ۴۰

امینی با بیان اینکه از دهه ۴۰ با تجربه جدیدی در جامعه ایران مواجه شدیم و آن «جامعه‌سازی و نظام‌سازی خمینی» است، عنوان کرد: این عاملی است که باعث شد جامعه ایرانی رفته‌رفته از آن تجربه تلخ تحقیرهای پی‌درپی خارج شود. امام تغییری را در این روند جامعه‌سازی و نظام‌سازی ایران ایجاد کرد که منجر به اولین پیروزی جامعه ایران، یعنی انقلاب اسلامی شد که جزو سه انقلاب کبیر جهان محسوب می‌شود. نتیجه این کار امام، پیروزی ایران در جنگ رمضان بود.

وی افزود: امام چشم‌انداز و افقی بلند را برای جامعه ایران ترسیم کرد که شامل استقلال ایران، مردم‌سالاری، جمهوریت و رد استبداد و سلطنت می‌شد. در حالی که مشروطه در محدودسازی سلطنت ناکام مانده بود، امام اساس سلطنت را در ایران برچید.

امام به جامعه ایران اراده، ایمان و شجاعت داد

این جامعه‌شناس سیاسی با بیان اینکه امام به جامعه ایران «اراده» داد، اضافه کرد: امام باعث شد جامعه ایرانی به توان خودش و وعده‌های خداوند «ایمان» بیاورد. همچنین امام که خودش یک انسان شجاع بود، به ملت ایران «شجاعت» داد تا دیگر از هیچ چیزی نترسد. امروز نیز ما همچنان از همان جامعه‌سازی امام بهره‌مند هستیم و همین باعث شده علی‌رغم تمام فشارهای ۴۷ ساله، عملکردی قدرتمند در مواجهه با قوی‌ترین و شرورترین قدرت نظامی جهان داشته باشیم.

امینی ادامه داد: هیچ جامعه‌ای در تاریخ بشر، چنین تجربه‌ای ندارد. این نتیجه جامعه‌سازی خمینی است. طهرانی مقدم را امام ساخت و آن اعتمادبه‌نفس و ایمانی که باعث توسعه توان موشکی ایران شد را امام به طهرانی مقدم داد. قاسم سلیمانی نیز محصول جامعه‌سازی امام و چشم‌انداز ایجادشده توسط او بود، همانطور که سردار سیدمجید موسوی و رهبر شهید نیز محصول کارسازی امام هستند.

آشنایی اندک رجال سیاسی با اندیشه‌های امام

وی با بیان اینکه رجال سیاسی و نیروهای فکری ما آشنایی چندانی با اندیشه‌های امام ندارند، اظهار کرد: هنوز آن ارتباط عمیق با فکر و عمل امام برقرار نشده و حتی کتب ایشان مطالعه نشده است. ما هنوز منظومه فکری امام را که شامل چهار دوره حاکمیت قانون اسلام، ولایت فقیه، جمهوریت و نهایتاً مفهوم «مصلحت» است، نمی‌شناسیم.

امینی با تأکید بر اینکه ما اکنون باید ضمن آشنایی با فکر امام، برای پاسخ به نیازهای خودمان در اندیشه ایشان اجتهاد کنیم، افزود: یکی از کسانی که سفت و سخت به فکر امام معتقد بود و در تجربه عملی، اعتقادش به این فکر مضاعف شد، رهبر شهید بود. رهبر شهید، قوی‌ترین نماد خط امام در جمهوری اسلامی بود.

رویکرد «تداوم و تغییر» در اندیشه امام

این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه برای اداره آینده کشور، باید رویکرد «تداوم و تغییر» را در پیش گیریم، بیان کرد: تداوم یعنی امکانات فعلی جامعه و نظم سیاسی که باعث پیروزی ما در جنگ اخیر شد را حفظ کنیم. دو گروه در برابر این تداوم مقاومت می‌کنند؛ نخست ارتجاعیون و طرفداران پهلوی و دوم، رادیکال‌هایی که هیچ قابلیتی برای جامعه قائل نیستند.

وی ادامه داد: در کنار تداوم، باید به تغییر هم بیندیشیم. اجتماعات خیابانی و جنگ اخیر به ما یاد داد که چه با جمهوری اسلامی موافق باشیم و چه نباشیم، هم‌سرنوشت هستیم. جامعه‌ای با این کثرت، نیاز به رواداری دارد. هم تداوم و هم تغییر، با ارجاع به اندیشه امام و رهبری شهید قابل انجام است.

  • منبع خبر : پایگاه خبری جماران